Så här tycker jag.

I skolan för ett tag sedan fick vi i uppgift att skriva en filrecension, jag skrev (såklart) om Harry Potter och såhär blev det:

 

Harry Potter och Hemligheternas kammare

Harry Potter och Hemligheternas kammare är andra filmen i en serie av åtta där alla filmer är baserade på böckerna om Harry Potter som J.K. Rowling har skrivit. Harry Potter och Hemligheternas kammare regisseras av Chris Columbus som även regisserat första Harry Potter filmen; Harry Potter och de vises sten, Ensam hemma 1Ensam Hemma 2Natt på museet och Percy Jackson och kampen om åskviggen. Precis som Harry Potter och Hemligheternas kammare handlar de om barn som råkar ut för speciella saker.  Alla dessa filmer utom Ensam Hemma är fantasy och äventyrsfilmer där barnen måste lösa ett problem. Huvudskådespelarna i Harry Potter och Hemligheternas kammare är Daniel Radcliffe som ”Harry Potter”, Emma Watson som ”Hermione Granger” och Rupert Grint som ”Ronald Ron Weasley”.

 

I stort handlar hela serien om Harry Potter om kampen mellan Harry och Voldemort – det vill säga kampen mellan gott och ont. I Harry Potter och Hemligheternas kammare händer mystiska saker på Harrys och hans vänners skola, Hogwarts. Harry hör kroppslösa röster och elever blir förstelnade. Samtidigt som Harry försöker stå ut med sin nya malliga lärare i försvar mot svartkonster, ”Gyllenroy Lockman” (Kenneth Branagh) vill han lösa dessa problem och med hjälp av sina två bästa kompisar, Ron och Hermione kommer de något på spåren. Frågan är vem det är som förstelnar eleverna?  Är det skolans skogsvaktare ”Hagrid” (Robbie Coltrane) som alltid varit snäll mot alla, Harrys rival ”Draco Malfoy” (Tom Felton) eller är det Harry som alla utom han själv verkar tro?  När en elev blir nerdragen i Hemligheternas Kammare med ett meddelande om att hennes skelett ska ligga där för alltid sätts Harrys mod på prov. Kommer han lyckas rädda flickan innan det är för sent, eller borde kanske läraren i försvar mot svartkonster fixa problemet?

 

Filmen är inspelad på fina platser med vacker miljö i både England och Skottland och slottet som används till skolan är perfekt. När man ser filmen efter att ha läst boken kan man nästan tro att slottet är byggt enbart efter J.K. Rowlings beskrivningar men i själva verket är det ”Alnwick Castle” i England som började byggas år 1096.

 

Det animerade i Harry Potter och Hemligheternas kammare är på olika nivå – Dobby, en varelse som kan liknas till utseendet med ”Yoda” i Star Wars är bra gjord samtidigt som jättespindeln ”Aragog” som ska vara skräckinjagande får mig att vilja skratta för den är så dåligt gjord. Emma Watsons och Rupert Grints trovärdiga skådespelarinsatser väger upp att Daniel Radcliffe inte är lika bra även fast han har utvecklat sin förmåga sen första filmen. Han känns väldigt likgiltig, som att han inte har så mycket känslor eller i alla fall har svårt att utrycka dem i sitt skådespeleri.

 

Som vanligt när det handlar om filmatiseringar av böcker går inte alla scener ur boken att ha med men i Harry Potter och Hemligheternas kammare har de lyckats få med förvånansvärt mycket vilket kan vara både bra och dåligt. Filmen blir på gränsen till för lång och vissa scener hastas bara förbi men det är helt klart en sevärd film, speciellt för de som har läst böckerna. Tyvärr tycks den, i jämförelse med de andra Harry Potter filmerna, lägga mer vikt i äventyret än i det magiska men det är det som är så speciellt med dessa filmer – ingen är den andra lik.

 

Jag i London Hösten 2012 på väg till Hogwarts.

 

Kärlek /MissLeinonen


Namn:
 

Mail:


Hemsida eller blogg:


Skriv din kommentar här:


Spara?